Leg jouw verhaal vast met reportagefotografie

Reportagefotografie

 

Met reportagefotografie leg je een reeks gebeurtenissen vast waarmee je een verhaal vertelt. De kennis die je hebt over een bepaald onderwerp kun je gebruiken om jouw verhaal in beelden weer te geven. Dat klinkt misschien makkelijk, maar in de praktijk zul je zien dat het nog best wel wat voorbereiding treft. Wil je een bepaald thema laten zien? Of de loop van een gebeurtenis weergeven? Het is goed om dit op voorhand te bepalen, zodat je weet wat voor soort foto’s je moet schieten.

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

 

Een goede foto maken is al een kunst op zich. Je moet rekening houden met de juiste camera instellingen, lichtval en de compositie. Een verhaal vertellen met een serie foto’s gaat nog een stapje verder. Hoe kun je dit nu het beste voorbereiden?

 

Wat is het doel van jouw verhaal?

 

Wat wil je vertellen? Wat is het doel van je verhaal? Noteer dit alvast in een notitieboek, waarbij je ook gelijk het soort foto’s dat je wilt schieten vermeldt. Zo heb je alvast een idee van wat je precies wilt gaan weergeven met jouw fotoreportage.

 

Zorg in elk geval dat je ruim op tijd aanwezig bent op de locatie waar de gebeurtenis plaatsvindt. Je kunt dan alvast kijken naar bepaalde composities, waar het licht het mooiste is en jouw camera hier alvast op instellen. Bedenk van tevoren ook wat het thema is voor jouw fotoreportage. Kies je voor een minimalistische stijl? Of juist heel erg kleurrijk? Door dit op voorhand te bepalen zorg je voor een consistente stijl.

 

Zorg dat je niet opvalt

 

Als je een fotoreportage maakt van een bepaalde gebeurtenis, is het belangrijk dat je als fotograaf niet al teveel opvalt. Een reportage is het mooist als er foto’s van het moment gemaakt worden, zonder dat er voor geposeerd wordt. Wanneer je als fotograaf niet opvalt, heb je het minste kans dat mensen in de camera kijken. De sfeer wordt op deze manier casual. Draag dus geen opvallende kleding en zorg ervoor dat je in beweging blijft.

 

Wissel af in bepaalde shots

 

Om een verhaal te vertellen is het belangrijk om verschillende stijlen te laten zien. Maak dus niet alleen overzicht shots, maar kies ervoor om het af te wisselen met bijvoorbeeld portretfoto’s en detailfoto’s. Zo maak je jouw reportage interessant en sprekend.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *